κα. Ο εναντίος μας βάζει να ντραπούμε, ή από φιλότιμο να λυπηθούμε, για να πέσουμε σε πειρασμό. Έχει όμως και ντροπή που βγάζει σε καλό.

κβ. Η πίστη είναι το κυριότερο... Βοηθά ο Θεός. Μοχθούμε, μεριμνούμε, αλλά ο Θεός βοηθά. Και πολλά που φοβούμαστε να γίνουν, ο Θεός βοηθά. Και πολλά που φοβούμαστε να γίνουν, ο Θεός δεν τα επιτρέπει. Αφού δεν θέλουμε το κακό, ο Θεός μας φυλάει.

κγ. Ο Θεός είναι ο μόνος που μπορούσε, αν ήθελε, να μας κάμει όπως θέλει. Κι όμως ... Έχει τη δυνατότητα, αλλά δεν το κάνει ... Πάντοτε προτάσσει το ̇ «όστις θέλει...».

κδ. «Ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη», είπε στον πατέρα, αλλά δεν του είπε «είσαι άπιστος». Όταν ο Κύριος οδηγήθηκε στον Πιλάτο δεν απολογήθηκε, γιατί ήταν ώρα να σιωπήσει. Πολλές φορές διδάσκει και η σιωπή. Εξαρτάται από την ώρα, την περίπτωση.

κε. Πάντοτε με επιφυλάξεις, με μέτρο. Όχι πολλές επικοινωνίες... Η παρρησία δεν είναι καλή.

κστ. Τα όνειρα δεν πρέπει να τα βάλλουμε υπόψιν και να τρέχουμε από πίσω. Μερικοί λένε πως προαισθάνθηκαν το κακό που θα τους συμβεί. Άμα το πλάσμα αποκτήσει μεγαλοψυχία, ούτε στα συμβαίνοντα δίνει σημασία, ούτε πολύ περισσότερο στα όνειρα. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους πεθαμένους, και ζουν μέσα στον κόσμο που έχει χίλιων λογιών θηρία. Ο εναντίος πολλές φορές και ξύπνιους και κοιμισμένους, προσπαθεί να μας εκφοβίσει.

κζ. Ο εναντίος δίνει αρρώστια στα πλάσματα. Όπως του Ιώβ, της συγκύπτουσας. Δίνει αρρώστιες κι ο Θεός το επιτρέπει. Εμείς καταφεύγουμε στην Παναγία, στον απόστολο Ανδρέα, στον άγιο Παντελεήμονα, στον άγιο Γεώργιο... για να θεραπευθούμε. Όταν όμως δεν εισακούονται οι προσευχές μας καταφεύγομε στο μάγο. Χάνουμε τότε την επαφή μας με την αληθινή ζωή, τον Θεό.

κη. Οι υπερβολές σε όλα βλάφτουν.

κθ. Η γυμναστική στο σώμα ωφελεί. Είναι όπως η εγρήγορση, η βία, η νήψη. «Νήψε εν πάσι... κακοπάθησαν, έργον ποίησον ευαγγελιστου...».

λ. Όταν εργάζεται ο άνθρωπος και προσεύχεται,  είναι σαν να δουλεύει για τον Κύριο, εφόσον όλα είναι δικά του.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας - Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Subscribe to Email