Διδαχές του Γέροντα Παναή από τη Λύση

ιβ. Είδαμε και σήμερα τον ήλιο. Είμαστε και σήμερα στη ζωή. Δόξα σοι ο Θεός! Σηκωθήκαμε από τον ύπνο, έχουμε τον αέρα, τον ήλιο, τ’ αγαθά του Θεού! Παρατείνεται και σήμερα η ζωή μας. Κάτι να κερδίσουμε πριν σχολάσει το πανηγύρι ̇ κάτι να ψωνίσουμε, κάτι να προσθέσουμε στον πλούτο την ψυχής μας. Και τι άλλο; Τη Βασιλεία του Θεού που βιάζεται. Όλα τ’ άλλα θα λογιστούν φθαρτά και πρόσκαιρα.

ιγ. Να μην πούμε ένα «δόξα σοι» του Θεού; «Υμνούμεν σε, ευλογούμεν σε, δοξολογούμεν σε επι πάσι τοις αγαθοίς που μας έστειλες». Είναι λίγο πράγμα να το έχουμε αυτό καθημερινή συνήθεια; Και τότε ο νους μας όλη τη μέρα γεμίζει με Θεό. Που να κοιτάξεις, που να πιάσεις, τι να δεις; Παντού χάρις. «Ουκ εξ έργων ων εποιήσαμεν», αλλά δια της χάτιρος. Δόξα να’ χεις Θεέ μου!

ιδ. Μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας, να βάλλουμε τον σταυρό μας και να σκεφτούμε: «Πως θα σε υπηρετήσω, Κύριε, να κάμω για την ψυχή μου και να βοηθήσω τον πλησίον μου».

ιε. Ο λόγος είναι πετριά. Η πετριά ξεχνιέται, ο λόγος ο άσχημος πολλές φορές δεν ξεχνιέται. Κι όμως πρέπει να ξεχνιέται.

ιστ. «Μακάριοι εστε... όταν είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ’ ημών, ψευδόμενοι ένεκεν εμού». Αλήθεια, ας μας κατηγορούν για να διορθωθούμε. Ει δε μη αν είναι ψέματα..., «η αλήθεια μένει εις τον αιώνα». Άμα θέλεις ν΄ αρέσεις του κόσμου, λυπάσαι άμα σε κατηγορούν.

ιζ. Σήμερα έλειψε η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η αιδώ, ο σεβασμός. Γιατί όμως; Έφυγε ο φόβος του Θεού. Καταργήσαμε τους τύπους, αλλά έχουμε την ουσία; Κι οι τύποι χρειάζονται. Αυτό το δηλώνει και η φύση. Το αθάσι (αμύγδαλο) θέλει πέτρα για να το σπάσεις, επειδή έχει κέλυφος. Κι αυτό το αυγό έχει τσόφλι.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας - Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Subscribe to Email