Μητροπολίτη Εσθονίας Στεφάνου

Υπάρχει ένα ερώτημα που κινδυνεύει να μας εκπλήξει: είναι άραγε αλήθεια ότι ο Χριστός αναστήθηκε ή μήπως πρόκειται για ψέμα, για το οποίο αρεσκόμεθα να ψάλλουμε ύμνους στους τόπους λατρείας το βράδυ της αναστάσιμης λειτουργίας;

«Για ποιο λόγο το γεγονός της Αναστάσεως παραμένει μυστικό;», αναρωτιέται ο Olivier Clément. «Από σεβασμό προς τη δική μας ελευθερία», ανταπαντά ο ίδιος, εξηγώντας συγκεκριμένα ότι «ο Χριστός αποκαλύπτεται μόνο σε εκείνους που τον υποδέχονται με πίστη και αγάπη»… Ο Olivier Clément εμβαθύνει τη σκέψη του, προσθέτοντας ότι «δεν δημιουργεί το γεγονός της Αναστάσεως την πίστη, αλλά η πίστη επιτρέπει στην Ανάσταση να αναφανεί ως γεγονός».

Εάν ο Χριστός έχει έστω και λίγο πραγματικά αναστηθεί μέσα μας, όσο λίγο και εάν είναι αυτό, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όσες και εάν είναι οι δυσχέρειες, η αγάπη και η πίστη θα έρθουν. Απέναντι σε αυτόν που αναμένει μία απόδειξη, προκειμένου να αναγκαστεί να πιστέψει στην ανάσταση, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Αυτού του είδους οι αποδείξεις δεν υφίστανται. Αντιθέτως αυτό που υπάρχει ως πραγματικότητα είναι μία πλειάδα σημείων της Αναστάσεως, διάσπαρτων στο διάβα της ιστορίας του ανθρώπινου γένους.

Subscribe to Email