Αρχιμ. Ζαχαρία Ζάχαρου

Ο Θεός επιτρέπει να δοκιμασθούμε ούτως ώστε να γίνουμε πιο ταπεινοί και να λάβουμε περισσότερη χάρη. Το κέρδος θα είναι δικό μας. Δεν είναι σημαντικό από πού έρχεται ο πειρασμός, αλλά είναι σημαντικό να αντισταθούμε. «Αντίστητε τω διαβόλω, και φεύξεται αφ’ υμών. Εγγίσατε τω Θεώ και εγγιεί υμάς». Ταπεινώνοντας τον εαυτό μας, αντιστεκόμαστε στον διάβολο, αλλά πλησιάζουμε και τον Θεό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθούμε και να ενωθούμε με τον Χριστό, παρά μέσω της αγάπης. Μόνο με αντίσταση θα νικήσουμε.

 Έχω δει ανθρώπους που μετανοούν, αλλά ζουν στην αμαρτία και δεν το συνειδητοποιούν. Ωστόσο, έρχεται η στιγμή που λαμβάνουν κάποια χάρη και βλέπουν τέτοια αντίθεση μεταξύ της προηγούμενης ζωής τους και των δωρεών της χάριτος• τότε δεν μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην αμαρτωλή ζωή τους. Αν μετά από την εμπειρία αυτή της χάριτος πέφτουν και πάλι, σαλεύεται όλο το είναι τους και αυτό μπορεί να είναι τόσο σκληρό και επώδυνο που μπορεί και να πεθάνουν ακόμη. Αυτό βλέπουμε στο κεφάλαιο για τη φυλακή από την «Κλίμακα».

Είναι προφανές ότι μόνο όταν πληγώνονται από την αγάπη του Χριστού και από την ωραιότητα του Προσώπου Του, μπορούν οι άνθρωποι να νικήσουν την αμαρτία και να ενωθούν μαζί Του με έναν οριστικό και διηνεκή τρόπο. Στη ζωή του αγίου Σιλουανού η αντίθεση ήταν ότι ζούσε ανάμεσα στον άδη και την αγάπη του Θεού. Εκείνοι που βιώνουν όλη τη κλίμακα της αντίθεσης αυτής, γίνονται ακλόνητοι και δεν θα υποχωρήσουν στα πάθη.

Πηγή: Πεμπτουσία

 

Subscribe to Email