Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε στη μοναξιά της μεγάλης ηλικίας;
Βεβαίως και υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι αξίζει να κινητοποιηθούν ώστε ο ηλικιωμένος να ζει μια ζωή ευτυχισμένη με βάση τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες!
Ας βοηθήσουμε καταρχήν τον αγαπημένο μας ηλικιωμένο να γνωρίσει ή να κρατήσει τον σύνδεσμό του με την εκκλησία! Έχει παρατηρηθεί πως όσοι είναι πνευματικά συνδεδεμένοι με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ενορία τους, δεν νιώθουν μοναξιά. Η συμμετοχή στη θεία λατρεία, οι εκδηλώσεις, τα διακονήματα στο χώρο της εκκλησίας, η επικοινωνία με τον πνευματικό πατέρα, δημιουργούν ένα ασφαλές καταφύγιο και προσφέρουν αίσθημα γνήσιας συμπαράστασης. Αλλά ακόμη και όταν δεν υπάρχουν κοντά οι άνθρωποι, ο χριστιανός δεν νιώθει μόνος του. Υπάρχει ο Θεός, η Παναγία, οι άγιοι που είναι γι΄αυτόν οι δικοί του, οι φίλοι του, είναι αδελφοί, όλοι αγαπημένοι, με τους οποίους επικοινωνεί πνευματικά και παρηγορείται με την προσωπική προσευχή. Δίνουν λοιπόν οι ιδιαιτερότητες της μεγάλης ηλικίας την ευκαιρία να πλησιάσουμε και να συμφιλιωθούμε περισσότερο με τον Πατέρα μας, που ίσως μας περίμενε μια ζωή να Τον προσεγγίσουμε. Η παρουσία Του είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά της μεγάλης ηλικίας και όχι μόνον!
Ο χρόνος της μοναξιάς του ηλικιωμένου μπορεί να κάνει και ένα σπουδαίο καλό! Του δίνει την ευκαιρία να κάνει μια ανασκόπηση της ζωής του και να ετοιμαστεί πνευματικά για τη μεγάλη συνάντηση με τον Δημιουργό μας! Αυτή η ανασκόπηση μπορεί να οδηγήσει στην μετάνοια και αποκατάσταση των σχέσεών του με Εκείνον αλλά και με τους συνανθρώπους που ενδεχομένως αδίκησε! Αυτό που ίσως δεν κατάφερε ως τώρα μπορεί να το επιτύχει μέσα στις ώρες της «μοναξιάς» και να γεμίσει τη ψυχή του από την γαλήνη της ζωντανής παρουσίας του Θεού!
Επιπρόσθετα, μπορούμε να προτείνουμε και κάποιες άλλες απλές στρατηγικές και ιδέες που ίσως απαλύνουν και αυτές την αίσθηση της απομόνωσης, τη κακή διάθεση και τα άλλα πολύπλοκα συναισθήματα. Κάποιες από τις δραστηριότητες αφορούν σε όσα μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι, ενώ άλλες εντάσσονται στην υποστήριξη από το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω τους.
Μερικές απλές συνήθειες των ηλικιωμένων μπορούν να περιορίσουν την απομόνωσή τους. Έχει αξία για τα μοναχικά άτομα,
Να παραμένουν σε επικοινωνία όσο μπορούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό μπορεί να γίνεται με προσωπικές επισκέψεις, με ένα τηλεφώνημα, μέσα από καθημερινές δραστηριότητες πχ βοήθεια προς άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Να βοηθούν άλλους που έχουν ανάγκη. Όσο έχουν τη δυνατότητα να συμπαρίστανται σε άτομα που έχουν ανάγκη, για να έχουν την χαρά της επικοινωνίας, της προσφοράς, να εισπράττουν ευγνωμοσύνη, αλλά και την ευλογία του Θεού, και την βέβαιη ελπίδα πως θα λάβουν και εκείνοι συμπαράσταση στην ανάγκη τους.
Να διαλέξουν μια ευχάριστη ή χρήσιμη δραστηριότητα, και να τη βάλουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους.
Να κάνουν μία βόλτα σε εξωτερικούς χώρους: Αυτή μπορεί να είναι μικρά διαλείμματα για να περπατήσουν ή να καθίσουν στο μπαλκόνι και να πάρουν λίγο αέρα. Το να βγουν έξω αυξάνει τις πιθανότητες να συναντήσουν κάποιους φίλους τους. Ακόμη και λίγος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να κάνει θαύματα.
Μεγάλη χαρά δίνει ένα μικρό ζωάκι, που προσφέρει αίσθηση συντροφιάς και αγάπης.
Σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή και το τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων βοηθά να αισθάνεται κάποιος καλύτερα και περιφρουρεί την υγεία του. Το πρόγραμμα στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κάνει πιο εύκολο και ξεκούραστο τον ύπνο. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας τους.
Τέλος, είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να αξιοποιούν το χρόνο που είναι μόνοι τους με μια δραστηριότητα που θεωρούν εποικοδομητική. Οι μικροδουλειές, το διάβασμα και κυρίως η προσευχή και η επικοινωνία με το Θεό, είναι πολύτιμες δραστηριότητες που προσφέρουν σωματικό αλλά κυρίως πνευματικό όφελος.
Πηγή επιστημονικών στοιχείων: https://www.choosingtherapy.com/loneliness-seniors/