4 Οκτωβρίου

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ο Αμμούν ήταν Αιγύπτιος, οινοπαραγωγός κατά το επάγγελμα. Οι συγγενείς του τον πίεσαν να νυμφευτεί⸱ όμως δεν επιθυμούσε να ζήσουν με τη γυναίκα του ως ανδρόγυνο. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την αποκαλούσε αδελφή του και τις συμβούλεψε να αποφασίσουν μαζί να διατηρήσουμε μεταξύ τους παρθενία, χάριν των ανωτέρω ουρανίων αγαθών. Κατ’ αυτό τον τρόπο έζησε με την σύζυγο του δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Αργότερα, με αμοιβαία συμφωνία, η σύζυγος δημιούργησε στο σπίτι της μοναστήρι και ο Αμμούν πήγε στην έρημο της Νιτρίας όπου παρέδωσε τον εαυτό του στην άσκηση των οικιστών της ερήμου. Χάρη στην καθαρή καρδιά του ο Αμμούν έλαβε από τον Θεό τα μεγάλα χαρίσματα της διοράσεως και της θαυματουργίας.

Κάποτε δύο σύζυγοι έφεραν στον Αμμούν τον δαιμονισμένο γιο τους, για να τον θεραπεύσει με την προσευχή του· ο όσιος δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο. Αντιμετωπίζοντας όμως την παρατεταμένη εμμονή των γονέων, είπε: «η ασθένεια και η υγεία του παιδιού σας είναι στα χέρια σας. Να επιστρέψετε το κλεμμένο βόδι στη χήρα (την οποία κατονόμασε) και τότε ο γιος σας θα θεραπευτεί». Οι γονείς εμβρόντητοι από τη διορατικότητα του αγίου, ομολόγησαν την αμαρτία τους και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν το κλεμμένο βόδι μόλις θα επέστρεφαν σπίτι τους. Τότε ο Αμμούν προσευχήθηκε στον Θεό και το παιδί θεραπεύτηκε.

Ο Αμμούν ήταν στενός φίλος του μεγάλου Αντωνίου. Όταν πέθανε στην Νιτρία ο Αμμούν, περί το έτος 350, ο άγιος Αντώνιος είδε από το κελί την ψυχή του στα ύψη και είπε στους αδελφούς: «σήμερα κοιμήθηκε ο αββάς Αμμούν· ιδού! Βλέπω τώρα την αγία ψυχή του ενώ ότι την μεταφέρουν οι άγγελοι στον παράδεισο».

Subscribe to Email