Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Από αμνημονεύτων χρόνων η Εκκλησία τιμά πανηγυρικώς την Υπεραγία Θεοτόκο ως πολιούχο και προστάτιδα όλων των χριστιανών, η οποία με τις πρεσβείες της επικαλείται το έλεος του Θεού, μεσιτεύοντας υπέρ ημών των αμαρτωλών. Η βοήθεια της Θεοτόκου εκδηλώνεται εμφανέστατα πολλές φορές σε ανθρώπους προσωπικά, αλλά και σε έθνη, εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου, σε ερήμους μοναστών και σε πυκνοκατοικημένες πολιτείες. Το γεγονός, που η Εκκλησία μας μνημονεύει σήμερα και εορτάζει, επιβεβαιώνει την αδιάλειπτη προστασία των χριστιανών από την Θεοτόκο.

Την 1η Οκτωβρίου 911, επί βασιλείας Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού, τελείτο ολονυχτία αγρυπνία στην Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη. Ο όσιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν Σαλός, στεκόταν μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο στο πίσω μέρος του ναού. Στις τέσσερις το πρωί είδε να εμφανίζεται πάνω από τους πιστούς η Υπεραγία Θεοτόκος, έχοντας απλώσει το ιερό της μαφόριο και περισκέπουσα όλο το εκκλησίασμα. Ήταν ενδεδυμένη χρυσοποίκιλτη πορφύρα και έλαμπε με αρκετή ακτινοβολία, περιστοιχιζόμενη από αποστόλους, μάρτυρες και αγίες παρθένους.

Ο όσιος Ανδρέας στράφηκε τότε στον μακάριο Επιφάνιο και του είπε: «Βλέπεις, αδελφέ, την Βασίλισσα και Κυρία των απάντων ευχομένην υπέρ του κόσμου παντός;». Ο Επιφάνιος απάντησε: «Ναι, βλέπω, πάτερ, και θαυμάζω!».

Η εορτή της Αγίας Σκέπης καθιερώθηκε σε ανάμνησιν αυτού του γεγονότος και για να μας υπενθυμίζει πως, προσευχόμενοι, λαμβάνουμε την αδιάλειπτη προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου σε κάθε δύσκολη περίσταση.

Subscribe to Email