Αναφορά στην κοίμηση του Οσίου Σισώη του Μεγάλου – 6 Ιουλίου

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Από πού γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Το γνωρίζουμε από τον ίδιο το Χριστό – απ’ τα λόγια Του, την Ανάστασή Του και τις πολλές μετά θάνατον εμφανίσεις Του. Οι φιλόσοφοι, που αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ζωής μετά θάνατον, την αναγνωρίζουν με βάση τη σκέψη τους, αλλά εμείς την αναγνωρίζουμε βασιζόμενοι στην εμπειρία, κυρίως δεν την εμπειρία αγίων ανθρώπων, οι οποίοι ούτε γνώριζαν πώς να διασπείρουν ψεύδη, ούτε και ήταν ικανοί για ψευδολογία.

Όταν ο αββάς Σισώης ψυχορραγούσε στο νεκροκρέβατό του, το πρόσωπό του ακτινοβολούσε. Ο ολόγυρά του στέκονταν οι μοναχοί, οι μαθητές του. Ο αββάς κοίταζε γύρω του και σε μια στιγμή αναφώνησε: «Δείτε, έρχεται ο αββάς Αντώνιος!». Μετά παρέμεινε για λίγο σιωπηλός και ύστερα είπε: «Δείτε, έρχονται οι προφήτες!». Τη στιγμή εκείνη το πρόσωπό του έλαμψε πιο έντονα και αμέσως αναφώνησε: «Δείτε, έρχονται οι απόστολοι!» και μετά: «Ιδού, έρχονται οι άγγελοι να λάβουν την ψυχή μου».

Τέλος το πρόσωπο του περιάστραψε σαν τον ήλιο⸱ όλοι τότε κυριεύτηκαν από μεγάλο φόβο και ο γέροντας είπε: «Δείτε, έρχεται ο Κύριος! Κοιτάξτε Τον όλοι! Δείτε, τώρα λέει: “οδηγείστε σ’ Eμένα το εκλεκτό σκεύος της ερήμου”». Μετά από αυτό ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του.

Πόσες πολλές παρόμοιες οράσεις έχουν ιδωθεί· και όλες τους μαρτυρούμενες από τους πλέον αξιόπιστους μάρτυρες!

 

 

Subscribe to Email