Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ο Παύλος καταγόταν από την Κόρινθο⸱ όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποσύρθηκε σε ένα μοναστήρι, όπου έγινε μοναχός. Ως ασκητής αγωνίστηκε σκληρά ιδιαίτερα κατά του δαίμονα της πορνείας. Όταν κατάφερε με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού να διώξει από μέσα του αυτό το ακάθαρτο πνεύμα, το δαιμόνιο προκάλεσε πονηρό σκάνδαλο, υποκινώντας μια πονηρή γυναίκα να ισχυριστεί πως είχε φέρει στον κόσμο ένα παιδί με πατέρα τον Παύλο.

Τότε κάποιοι αιρετικοί τον έσυραν βιαίως έξω από το μοναστήρι, έβαλαν στην αγκαλιά του το μωρό και τον ανάγκασαν να περιφέρεται έτσι στην πόλη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τον φτύνουν και να τον χλευάζουν. Το βρέφος ήταν μόλις λίγων ημερών. Ο άγιος Παύλος προσευχήθηκε θερμά και κατόπιν είπε, απευθυνόμενος στον λαό: «Ας αφήσουμε το βρέφος να πει ποιος είναι ο πατέρας του». Το παιδί τέντωσε το χεράκι του μέσα από τα σπάργανα και έδειξε έναν άνδρα σιδερά: «αυτός είναι ο πατέρας μου», είπε, «όχι ο Παύλος ο μοναχός!». Έτσι περίτρανα καταισχύνθηκαν οι πόλεμοι του οσίου.

Ο Θεός τον ευλόγησε με άφθονη χάρη και θεραπευτική δύναμη: μόλις άγγιζε με τα χέρια του τους ασθενείς αυτοί αμέσως γιατρεύονταν. Όσιος Παύλος μακροημέρευσε και αναπαύθηκε ειρηνικά, αφού ευαρέστησε με την επίγεια ζωή του τον Θεόν. Έζησε τον 7ο αιώνα.

Subscribe to Email