Στέλιου Κούκου

Έφτασε, σήμερα, η όμορφη μέρα της γιορτής του νέου αγίου μας, αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτη και του Έσσεξ ο οποίος αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση στο θαυμαστό σύγχρονο αγιολόγιο της Εκκλησίας!

Ένας νέος άγιος ο οποίος με «εφαλτήριο» το Περιβόλι της Παναγίας βρέθηκε στην καρδιά του Δυτικού πολιτισμού ως ορθόδοξος Γέροντας, μεταδίδοντας στην οικουμένη τις αθωνικές θείες αύρες του Γέροντά του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

Και μετά και ο ίδιος ως γνήσιος άγιος Γέροντας με την συγγραφή πολλών βιβλίων, καρπό και των δικών του πνευματικών εμπειριών, τροφοδότησε με ορθόδοξα βιώματα πλήρη χάριτος τις ανήσυχες ψυχές που αναζητούσαν από κάπου να πιαστούν, λίγα ψίχουλα αγάπης και χαράς από το τραπέζι της πίστης.

Και δεν ήταν μόνον οι ορθόδοξοι Ρώσοι, Έλληνες ή άλλων εθνικοτήτων οι οποίοι αναπαύτηκαν από τον λόγο του, αλλά και πολλοί άνθρωποι άλλων δογμάτων, διαφορετικών παραδόσεων και θρησκειών. Πράγματι ήταν οικουμενικός!

Άλλωστε και ο ίδιος δεν απευθυνόταν μόνο στους «δικούς του» γιατί όπως έλεγε: «Δεν είμαι ούτε Έλλην ούτε Ρώσος, είμαι Αγιορείτης».

Και γι’ αυτό και ο λόγος του ήταν απόλυτα βιωματικός. Δηλαδή ό,τι έγραφε, ό,τι έλεγε ήταν καταστάσεις που ο ίδιος έζησε και δεν ήταν εγκεφαλικές γνώσεις, αλλά εμπειρίες χάριτος!

Ο Σεργκέι Σεμιόνοβιτς Σάχαρωφ, όπως ήταν το κοσμικό όνομα του Αγίου Σωφρονίου, ήταν ένας ευαίσθητος και επιδέξιος καλλιτέχνης, ο οποίος μαθήτευσε πλάι στον μεγάλο ζωγράφο και θεωρητικό της σύγχρονης τέχνης Καντίσκι στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας. Και, μάλιστα, πρόλαβε πριν γίνει μοναχός να δείξει τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και στο Παρίσι και να ασχοληθεί μαζί του ο γαλλικός Τύπος.

Καλλιτέχνης, αλλά και αναζητητής της αλήθειας πέρασε και από τον κόσμο των ανατολικών θρησκειών, ξεδίψασε, όμως, πραγματικά στο Άγιον Όρος. Με το πέρασμά του, από τις προαναφερόμενες θρησκείες μπόρεσε ο ίδιος να μιλήσει καίρια στη συνέχεια στις καρδιές των Δυτικών που απογοητευμένοι από τον δικό τους «στεγνό» Χριστιανισμό κατέφευγαν στις ανατολικές θρησκείες.

Ο ίδιος έγινε Μοναχός στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους και είχε Γέροντα τον Όσιο Σιλουανό και ακολούθως έζησε ως σπηλαιώτης στον Άθωνα. Εκεί ο ευαίσθητος καλλιτέχνης και βαθύς αναζητητής εντρύφησε με όλο του το είναι στην τέχνη τεχνών του ορθόδοξου ησυχασμού και έγινε ένα πνευματικό έργο τέχνης ανυπολόγιστης αξίας ο ίδιος!

Όχι, βεβαίως, ατομικής και πολύ περισσότερο εγωιστικής τάξης και αξίας, αλλά μετατράπηκε σε έργο χαράς, χάριτος και χάρισμα για όσους διψούν για το εσωτερικό κάλλος της ζωής και της πίστης. Έτσι, απέκτησε και στολίστηκε με ποικίλα πνευματικά χαρίσματα!

Πόσο καλά εντρύφησε και διδάχτηκε από την δική του ασκητική και ησυχαστική θητεία φανερώνεται από τις συμβουλές του σε ησυχαστή:
Πόσο καλά εντρύφησε και διδάχτηκε από την δική του ασκητική και ησυχαστική θητεία φανερώνεται από τις συμβουλές του σε ησυχαστή:

«Αν δεν πονά η καρδιά σου για τον κόσμο, μην κάθεσαι στην έρημο μόνος σου.

Ησυχία δεν είναι να κάθεσαι και να μελετάς μόνος σου.

Πρέπει να πονά η καρδιά σου και να αισθάνεσαι τελευταίος.

Τους τουρίστες που έρχονται μην τους διώχνεις.

Είναι σαν τα μικρά παιδιά που έρχονται να βρουν λίγη χαρά.

Να προσεύχεσαι γι’ αυτούς.

Πιο πολλά θα κερδίσεις από την προσευχή παρά από την ησυχία».

Subscribe to Email