Παναγιώτη Καπαρή

Στύλος της Εκκλησίας της Κύπρου, άνθρωπος του Θεού, πατήρ πατέρων, ηγούμενος ηγουμένων και Άγιος για τους πιστούς, ο Γέροντας Αθανάσιος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, αναπαύεται στις αιωνίους Μονάς και αγάλλεται μαζί τους άλλους σύγχρονους αγίους της Κύπρου.

Το καθαρό του πρόσωπο, τα λαμπερά του μάτια, ο γλυκύτατος του λόγος και η μυστική αγιαστική του αύρα, καταξίωσαν σε όσιο, στην συνείδηση κλήρου και λαού, τον αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Σταυροβουνιώτη.

Λίγα λόγια από τον γέροντα Αθανάσιο, ήταν πάρα πολλά, ήταν παρακαταθήκες ζωής, προς όλους τους συνδαιτυμόνες στο μυστηριακό τραπέζι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Ο όσιος Αθανάσιος, δίπλα στον Θεό, την Παναγία και τους άλλους αγίους, σίγουρα δεν θα παύσει να δέεται για τους πιστούς της Κύπρου, για τους ταλαιπωρημένους, τους πονεμένους, τους ενδεείς και όλους όσοι έχουν ανάγκη από ένα χέρι και ένα λόγο παρηγοριάς.

Αιωνία του η μνήμη και να έχουμε την ευχή του, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

   

Ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος, γεννήθηκε στο χωριό Άσσια το 1925.

Το 1940, σε ηλικία 15 χρόνων, προσήλθε στη Μονή Σταυροβουνίου, όπου τρία χρόνια αργότερα ενεδύθη το ράσο, από τον τότε ηγούμενο Βαρνάβα.

Το 1946 έγινε ρασοφόρος μοναχός και το Μέγα Σάββατο του 1950 έλαβε το μέγα σχήμα του μοναχού από τον διάδοχο του Βαρνάβα, ηγούμενο Διονύσιο Β’.

Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου (1948-1950) και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Κύπρου (1950-1977) Μακάριο.

Το 1957 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο. Πνευματικός χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Άνθιμο δέκα χρόνια αργότερα, το 1967.

Ο Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενος της Μονής Σταυροβουνίου σε διαδοχή του γέροντος Γερμανού, ο οποίος πέθανε στις 31 Αυγούστου 1982.

Στις 12 Δεκεμβρίου του έτους αυτού, ο Αθανάσιος προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη και ενθρονίστηκε στην ηγουμενία της Μονής από τον μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

Κατά την περίοδο ηγουμενίας του Αθανασίου, εντάχθηκαν στο δυναμικό της Μονής αρκετοί νέοι μοναχοί, έγιναν δε και αρκετές προσθήκες, αναπαλαιώσεις και επεκτάσεις στα μοναστηριακά οικοδομήματα.

Subscribe to Email