π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Δεν είναι η κοινωνία μας «αγγελικά πλασμένη», ούτε όμως και ζούγκλα άγριων θηρίων. Μέσα σ’ αυτήν ζουν ατελείς, αμαρτωλοί και ασθενείς. Άλλοι παλεύουν για καλυτέρευση και άλλοι παραδίδονται στη μοίρα τους. Άλλοι θέλουν να ζουν με αρμονία και άλλοι ποθούν τη σύγκρουση, την αντιπαλότητα. Άλλοι αρέσκονται στη δικαιοσύνη και άλλοι στην αδικία.

Η δυνατότητα που μας δίνεται από την τεχνολογία να μπορούμε να γνωρίζουμε εύκολα την πίστη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων ανθρώπων, μας βοηθά να διευρύνουμε τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο, να σπάσουμε την «κλειστή μας κοινωνία» και να ανακαλύψουμε και άλλες ομορφιές. Μας βοηθά να καταλάβουμε τη μεγάλη αγκαλιά του Θεού, την ευρύτητα της αγάπης Του, τη «σπερματική» αποκάλυψή Του, δηλαδή τη μικρή, έστω, γνώση Του  που βρίσκεται στις διάφορες θρησκείες.

Αναπόφευκτα, δημιουργούνται και απορίες σημαντικές, ερωτήματα καίρια, για το ποια, τέλος πάντων, είναι η «αληθινή θρησκεία». Πού βρίσκεται η Αλήθεια; Η αποκλειστικότητά της στη δική μας «θρησκεία» φαίνεται πως δεν πείθει πλέον, όχι ως απόρριψή της αλλά, νομίζω, ως ευρύτητα πνεύματος και επιθυμία να μην αποκλειστούν εκατομμύρια άνθρωποι από τη Γνώση του Θεού και την Αιώνια Ζωή.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν μερικές συγκεκριμένες ιδέες, που δεν οδηγούν στην Αλήθεια.

Η ανάγκη του ανθρώπου, ένεκα αδυναμίας, «να πιαστεί από κάπου», παραπέμπει σε ψυχολογικά φαινόμενα και, ενδεχομένως, νευρώσεις. Γι’ αυτό και δημιουργεί τη θρησκεία ως δυνατότητα να επικοινωνήσει με κάποιον/ους διαφορετικό/κούς  από αυτόν. Οι πολλές και διάφορες θρησκείες είναι κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο. Ο άνθρωπος φτιάχνει το Θεό και κινείται προς Αυτόν, γι’ αυτό και θυσιάζεται γι’ Αυτόν.

 Στο Χριστιανισμό υπάρχει πορεία και κίνηση του Θεού προς τον άνθρωπο. Αν δεχτούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεάνθρωπος, είναι φανερό πως η ενανθρώπισή Του, όπως και η Σταύρωσή Του, γίνονται εκφράσεις της αγάπης Του προς τον άνθρωπο, αφού δεν ζητά αλλά προσφέρεται.

Σε καμία θρησκεία δεν έχουμε αξίωση του ιδρυτή να θεωρηθεί ότι είναι  «ο Θεός που έγινε άνθρωπος» ή να πει, χωρίς περιστροφές, ότι «εγώ είμαι η οδός και η Αλήθεια και η Ζωή», εκτός του Ιησού Χριστού.

Σε καμία θρησκεία δεν έχουμε νεκρανάσταση και αφθαρτοποίηση του ιδρυτού της εκτός από την αποκαλυφθείσα Αλήθεια.

Με τα πιο πάνω δεν θέλω να καταδικάσω τις θρησκείες στο «πυρ το εξώτερο» ούτε να πω πως όλες είναι ένα ψέμα.  Είναι απαραίτητο όμως να προβάλλεται η Αλήθεια όπως αποκαλύφθηκε από το Θεό της Αλήθειας, αφήνοντας Εκείνον να ενδιαφερθεί για όλο τον κόσμο, ως Σωτήρας του.

Ο ίδιος μάς είπε: «Γνωρίστε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει». Από τι θα μας ελευθερώσει; Προφανώς από την άγνοια, τη σύγχυση, το ψέμα. Αυτούς όμως που θέλουν, που αναζητούν, που προβληματίζονται κι άρα πορεύονται.

Subscribe to Email