Τι σημαίνει να είσαι χριστιανός σήμερα

«Να είναι κάποιος χριστιανός σημαίνει να πιστεύει στη νίκη επάνω στον κόσμο και τίποτα λιγότερο».

Το πιο πάνω περιέχεται στο βιβλίο του Γέροντος Σωφρονίου «Το μυστήριο της χριστιανικής ζωής», έκδοση Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Essex.

Οι μέρες που περνούμε χαρακτηρίζονται δύσκολες, εν αναμονή μάλιστα και πιο επώδυνων οικονομικών περικοπών. Είναι και οι εντάσεις που παρατηρούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ετοιμάζουν ίσως μια ευρύτερη σύρραξη με απρόβλεπτες για την ανθρωπότητα συνέπειες.

Τα ΜΜΕ τροφοδοτούν το μυαλό με πληροφορίες και προβλέψεις, που κάνουν την καρδιά να αγωνιά για το αύριο. Όλα αυτά , μαζί με τις πολλές ασθένειες και τους συχνούς θανάτους, δημιουργούν στη ψυχή φόβο και αναστάτωση. Η ελπίδα μειώνεται και το λογικό υπερισχύει της πίστης.

Δεν θέλω να πω ότι «πάντα έτσι ήταν τα πράγματα» ή ότι «δεν θα επιτρέψει ο Θεός να πάθουμε κακό». Αυτές οι διαπιστώσεις ενθαρρύνουν τη ψευδαίσθηση και τη ψεύτικη πίστη. Τα δεδομένα είναι αυτά! Η αλήθεια είναι ίσως χειρότερη από ότι γνωρίζουμε! Το κακό, που ετοιμάζεται και μεθοδεύεται από κακούς ανθρώπους με δαιμονικά κριτήρια, είναι πραγματικότητα!

Όμως ο Χριστός μας βεβαιώνει ότι νίκησε το κακό και πλέον έχασε τη δύναμή του. Φαίνεται να κυριαρχεί, αλλά η κυριαρχία του είναι φαινομενική, πρόσκαιρη και αδύνατη.

Όταν λέμε ότι «πιστεύουμε στο Θεό» είναι ως να λέμε «ζω όπως το Θεό. Ζω τη ζωή Του». Η ομολογία αυτή είναι βαρειά! Για να είναι αληθινή θα πρέπει να βιώνεται ή τουλάχιστον να θέλουμε να τη βιώσουμε και να προσπαθούμε γι’ αυτό.

Έτσι, το να είμαστε χριστιανοί, σημαίνει να έχουμε την εσωτερική πληροφορία της τελικής νίκης επί του κακού που κυριαρχεί γύρω και μέσα μας. Σημαίνει την πεποίθηση ότι ο Χριστός «εξήλθε νικών και ίνα νικήσει» και μαζί Του κι εμείς. Δεν ταιριάζει στους χριστιανούς η ανέλπιδη αναμονή των δυσάρεστων εξελίξεων «ως άθεοι μη έχοντες ελπίδα». Δεν είναι γι’ αυτούς η αγωνία και η φοβία, που διαλύει κάθε προσπάθεια.

Ο αγώνας κατά των παθών που ελλοχεύουν μέσα μας, βεβαιώνει για το εφικτό της νίκης κατά του κακού που κυριαρχεί στον κόσμο. Η προσευχή και τα μυστήρια της Εκκλησίας, επισφραγίζουν την εσωτερική πληροφορία και γεμίζουν την ύπαρξη με χαρά.

Αυτή η εσωτερική χαρά χαρακτήριζε τους αγίους όλων των εποχών που αντιμετώπισαν και δυσκολότερες από μας καταστάσεις. Στηριγμένοι στη σχέση τους με το Θεό των δυνάμεων και της αγάπης, βεβαίωναν ότι το κακό δεν έχει δύναμη, όπως δεν έχει το σκοτάδι μπρος στον Ήλιο. Κι αυτή η βεβαιότητα χάριζε στους γύρω τους χαρά κι ελπίδα. Δεν είναι αυτό σημαντικό και για μας σήμερα;

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

 
Subscribe to Email