Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβήτου

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

  • Θυμάμαι και το άλλο που μας είχε πει. Ήθελε να μου εξηγήσει, πώς είναι δυνατόν να ευεργετείς κάποιον, κι εκείνος να φέρεται όχι απλώς με αχαριστία, αλλά να κοιτάει να σου κάνει κακό από πάνω.

Και λέει: Μα αυτό είναι το φυσικό.

Του λέω: Φυσικό;

Ναι, καλέ. Αυτό είναι το φυσικό, γιατί όσο, λέει, ζεις συ εκείνος θυμάται το χρέος του, επομένως πρέπει να σε αφανίσει για να σταματήσει να υπάρχει το χρέος.

Και μου είπε το παράδειγμα που χρωστούσε χρήματα κάποιος στον ίδιο τον Πατέρα Πορφύριο, τότε που ’φτιαχνε τα πλεχτά για το Μινιόν (μου είχε πει όλη την ιστορία), πώς εκείνος προσπάθησε να τον βλάψει, να φύγει από τη μέση.

«Αυτός, λέει, όσο σε βλέπει εσένα μπροστά του θυμάται το χρέος του και θυμούμενος το χρέος του αισθάνεται άσχημα. Άρα ψάχνει να βρει κάθε τρόπο να σε αφανίσει.

  • Πραγματικά είχα κάνει μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσω κάποιον. Όταν εγώ έφτασα σε δύσκολη θέση με επούλησαν, δεν κάνανε τίποτα.

Αυτό το πράγμα με είχε πειράξει πάρα πολύ και του είπα:

- Παππούλη, οι άνθρωποι που χρωστάνε τα πάντα σε μένα, όταν εγώ βρέθηκα σε ανάγκη με πουλήσαν και τότε μου είπε αυτό.

Ότι είναι φυσικό;

  • Ναι. Έτσι είναι μου λέει. Φυσικό είναι, αυτό είναι φυσική συμπεριφορά. Γι’ αυτό τις περισσότερες φορές, όταν κάνει κανείς ευεργεσία, πρέπει να την κάνει αφανώς, να μην αισθάνεται ο άλλος υποχρέωση, να μην ξέρει κι από πού προέρχεται η ευεργεσία, γιατί μπορεί να μεταβληθεί η ευγνωμοσύνη σε εκδίκηση, σε κακό, ας πούμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου», των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2016.

Πηγή: https://www.pemptousia.gr/2023/07/osios-porfirios-giati-o-evergetimenos-theli-na-vlapsi-ton-evergeti/

Subscribe to Email