Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον

   Η συνείδηση είναι δώρο του Θεού που δόθηκε για να μας πληροφορεί πότε σφάλουμε ενώπιόν Του και ενώπιον των συνανθρώπων μας. Μας καλεί να αποστραφούμε την αμαρτία και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές εκείνες που μας έκαναν να αμαρτήσουμε.

   Το κέντρισμα αυτό της συνείδησής μας μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό αν δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να αλλάξουμε συμπεριφορά, αν παραδινόμαστε στην απόγνωση και παραδιδόμαστε στην αμαρτία ακόμα σαν να μην υπάρχει θεραπεία για την αρρώστια μας. Η συναίσθηση της ενοχής σκοπό έχει να μας βοηθήσει στον αγώνα να αποστραφούμε το κακό.

   Τη στιγμή που νιώθουμε το βάσανο που πηγάζει από την αμαρτία, πρέπει να αναζητήσουμε τον Χριστόν, γιατί μόνον η δική Του θυσία είναι αιώνια και ζωντανή. Αποθέτοντας τις αμαρτίες μας ενώπιον Του, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αφού αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να σωθούμε με τις δικές μας προσπάθειες.

   Αν όμως απλώς ενδώσουμε στην ενοχή δεν έχουμε να περιμένουμε παρά μόνο την καταστροφή, ενώ η συνείδηση δεν μας ωφελεί σε τίποτε πια. Και η νίκη δεν θα είναι με το μέρος μας.

Subscribe to Email