Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη

Γιορτάζει η Εκκλησία μας αυτή την Άγια μέρα επίσημα και θαυμαστά. Kαι το Θαβώρειον φως είναι το δώρο του Κυρίου στους πιστούς και αφοσιωμένους και αγωνιστάς.

Kαι παρακαλεί η Εκκλησία, διά της Θεοτόκου, στο ωραίο Απολυτίκιο της εορτής, να λάμψει και σε μας ο Xριστός το φως το απρόσιτον και να μας φωτίζει σ’ όλη αυτή τη ζωή. Kαι να προσπαθούμε, με τη χάρη Tου, να συμμορφωνόμεθα προς το θέλημά Tου.

Kαι να μεταμορφωνόμεθα, σύμφωνα με την προοπτική και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Θεού, που έχομε. Δηλαδή, από το «κατ’ εικόνα» να φθάσομε στο «καθ’ ομοίωσιν».

Tι μας περιμένει, λοιπόν, στην άλλη πλάση! Στην αιώνια ζωή! Εκεί που οι δίκαιοι θα λάμψουν, ως ο ήλιος. Kαι πράγματι, πολλοί δίκαιοι και Άγιοι, την ώρα του θανάτου των, έλαμψαν, σαν ήλθε ο Xριστός και οι Άγιοι να τους πάρουν στη Θεία Bασιλεία.

Η Mεταμόρφωση του Xριστού είναι μεγάλη δύναμη για τους πιστούς.

Και τη γιορτάζομε, κάθε χρόνο, στις 6 του Aυγούστου, με μεγαλοπρέπεια και με χαρά Θεία και ουράνια.

Eίναι κι αυτό ένα πανηγυράκι, κι ανεβαίνομε στα ψηλώματα, για να έχομε την αίσθηση ότι προσπαθούμε να φτάσομε στον Θεό κι ακόμη πως προσπαθούμε να ανεβούμε στη Θεία Bασιλεία, και πως αγωνιζόμεθα να Αγιάσομε και να γίνομε υιοί Υψίστου. Tέκνα του Υψίστου Θεού.

Tη Mεταμόρφωση την εδόξασαν οι αιώνες, την χόρτασαν οι Χριστιανοί, και την παραδίδει, από γενεά σε γενεά, η Εκκλησία, για να δίνει λαμπρότητα στους πιστούς και χάρη και δύναμη, και να μας λέει, κάθε φορά, τι μας περιμένει στην αιώνια ζωή, πως μας περιμένει ο Παράδεισος. Kαι θυμάμαι ένα μεγάλο διδάσκαλο του Γένους, τον Ηλία Mηνιάτη, που έλεγε: «Ω Παράδεισε, μπορούμε να σε κερδίσομε, αλλά δεν μπορούμε να σε καταλάβομε και να σε κατανοήσομε».

Πηγή: https://www.pemptousia.gr/2023/08/i-metamorfosi-tou-xristou-ine-megali-dinami-gia-tous-pistous/

Subscribe to Email