Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου

Υπάρχουν άγιοι που, έχοντας το χάρισμα του λόγου, καταγράψαν τις θεϊκές εμπειρίες τους για να βεβαιώσουν τους σύγχρονούς τους ότι «ο Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

Όμως, το να παρουσιάσεις μέσα από ένα βιβλίο ένα τέτοιο άγιο δεν είναι χάρισμα; Αυτό αισθάνεται κανείς μελετώντας το πιο πάνω βιβλίο, γραμμένο από το μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο. Η «πολυετής και πολύ δυνατή» γνωριμία του με τον άγιο Σωφρόνιο, αλλά και η βαθιά θεολογική του κατάρτιση, τον καθιστούν ικανό για να παρουσιάσει μία τέτοια πνευματική προσωπικότητα, «ογκόλιθος ησυχαστική ζωής, με απύθμενο βάθος μετανοίας, αυτομεψίας και ησυχαστικής θεολογίας».

Αν και ο Σεβασμιότατος θεολογεί σε βάθος και πατερικά και χειρίζεται άριστα το λόγο, (όπως φαίνεται στα βιβλία και στις ομιλίες του) ώστε να θεωρεί κάποιος ότι το προτεινόμενο βιβλίο είναι δυσκολοκατανόητο για τον πολύ κόσμο, εν τούτοις διαβάζεται εύκολα και κατανοείται  από όλους. Χρειάζεται, όμως, ησυχία και άνετος χρόνο για να αφομοιωθούν τα γραφόμενα και να γίνουν αφετηρία για να ζήσουμε πιο ουσιαστικά τη ζωή του Χριστού ως ζωή μας.

 

Subscribe to Email