α. «Τά σά εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα». Όλα είναι δικά του̇ και χαρίσματα και αρετές.

β. Όταν ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο έπιασε χώμα από τη γη. Και ακολούθως εφύσησε πνοή ζωής. Όταν φύγει η χάρις γινόμαστε απ’ εκείνον τον πηλό. Τέτοιοι είμαστε πλασμένοι.

γ. Αν για όλους τους αγίους κάμνουμε αγρυπνία, πρέπει προπαντός να κάμνομε και για το Άγιο Πνεύμα.

δ. Η τέχνη και τα γράμματα είναι περιουσία κινητή.

ε. Ένας εσυμπάθησε μιάν όμορφη, αλλά φτωχή. Άλλος πήρε μια πλούσια. Εκείνη μαθημένη πλουσιοπάροχα, δεν μπορεί να συνεννοηθεί. Όπως κι ένας πνευματικός άνθρωπος, άμα πάρει μιαν του κόσμου.

στ. Όταν το πλάσμα ζει εν Κυρίω και πλούσιος να’ ναι περιφρονεί τον επίγειο πλούτο, γι’ αυτό κάμνει πολλές ελεημοσύνες.

ζ. Η ομόνοια, η αγάπη, φέρνει τη γαλήνη και την ηρεμία. «Ανεχόμενοι αλλήλους εν αγάπη». «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε». Όχι ο καθένας το δικό του συμφέρον, αλλά των πολλών.

η. Την υγεία, την αγάπη, την ενότητα, άμα τα έχουμε, τι ψιλλίζουμε (ψάχνουμε) τα άλλα;

θ. «Ο δίγνωμος είναι ακατάστατος εν πάσαις ταις βουλαίς αυτού». Ότι και να κάνει έχει μέσα του ακαταστασία. Θέλει να κάμει και το θέλημα των άλλων, θέλει και το δικό του.

ι. Πολλές φορές αποφασίζεις να κάνεις κάτι. Σκέφτεσαι ποιο είναι το θέλημα του Θεού και ενεργείς κατά τη γνώμη σου το σωστό. Κι όμως μέσα σου πάλι έχεις αμφιβολία: «Άραγε έκαμα καλά;». Εσύ να λες «το σκέφτηκα καλά, το έκαμα», τέλειωσε, μην το ξανασκέφτεσαι.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας - Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Subscribe to Email