Λεμεσού Αθανασίου

Εάν πέσεις άσχημα μέσα στην εκκλησία, δεν θα σπάσεις το πόδι σου; Άρα κολλάς και κορονοϊό. Ο ιερός χώρος του ναού δεν είναι ένας αποστειρωμένος χώρος όπου δεν πιάνουμε μικρόβια ή δεν συμβαίνουν ατυχήματα. Άλλο η ιερότητα του χώρου και άλλο η υλική του διάσταση.

Μην λησμονούμε ότι ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης πέθανε, αφού έπεσε από ύψος μέσα στον ναό της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης τις οποίες επέβλεπε.

Ως υλικός χώρος ο χώρος του ναού υπόκειται στην φθορά του χρόνου και στις άλλες μεταβολές της ύλης.

Άλλο πράγμα να πει κάποιος με ταπείνωση, για να μην χάσω τις ακολουθίες θα ρισκάρω και θα πάω από αγάπη στον Θεό στον ναό και μπορεί όντως να τον φυλάξει ο Θεός, και άλλο πράγμα να πιστεύει κανείς ότι δεν κολλάει μικρόβια στον ναό. Κάτι τέτοιο είναι ξένο στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Θα πρέπει βέβαια να διαχωρίσουμε την περίπτωση της Θείας Κοινωνίας, όπου αποδείχθηκε περίτρανα στην διάρκεια της πανδημίας και παρά τον μεγάλο πόλεμο από τα ΜΜΕ και λοιμωξιολόγους τύπου Μόσιαλου ότι δεν κολλάει κανείς. Εκεί και η διδασκαλία, αλλά και η παράδοση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη: το σώμα και το αίμα του Κυρίου δεν μεταδίδουν ασθένειες.

(Από ερώτηση – απάντηση μέσω εκπομπής στο Ραδιοσταθμό της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού)

Subscribe to Email