Τέρψας Αγαθοκλέους - Παπακώστα

Η Αμμόχωστος χτίστηκε τον 3ον π.χ. αιώνα από τους Πτολεμαίους και ονομάστηκε καταρχάς Αρσινόη, προς τιμή της βασίλισσας της Αιγύπτου Αρσινόης. Στην πραγματικότητα η Αμμόχωστος είναι η διάδοχος της  αρχαίας Σαλαμίνας, η οποία ιδρύθηκε μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου από τον Τεύκρο, γιο του Τελαμώνα και αδελφό του Αίαντα.   

Από την Αμμόχωστο καταγόταν η γυναίκα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Θεοδώρα και γι’αυτό ο Ιουστινιανός έχτισε πολλά κτίρια και φρόντισε ιδιαίτερα την πόλη αυτή της Κύπρου.

Η Αμμόχωστος υπήρξε σπουδαίο τουριστικό και εμπορικό κέντρο, με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεγαλονήσου, κυρίως μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την εισβολή του 1974 από την Τουρκία, οι 40.000 κάτοικοι της Αμμοχώστου εγκατέλειψαν την πόλη  τους, φοβούμενοι το μένος του τούρκικου στρατού. Έτσι  η Τουρκία δεν αντιμετώπισε καμία αντίσταση, εισβάλλοντας στην όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη «βουτηγμένη στην άμμο». Την περικύκλωσε με συρματόπλεγμα, με απώτερο σκοπό να τη χρησιμοποιήσει στο «σκληρό παζάρι για το εδαφικό» και στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού προβλήματος. Η περίκλειστη πόλη  παρέμεινε ένα  φάντασμα τρόμου επί 46 έτη, ραγίζοντας την καρδιά όσον από τους κατοίκους της επέζησαν όλα αυτά τα χρόνια, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφαν στα σπίτια τους.

 

Subscribe to Email