Παναγιώτη - Σωκράτη Λουμάκη

Έτυχε να διαβάσω στο διαδίκτυο κάποιες αναρτήσεις θρήσκων ατόμων που, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες νέων μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας, γράφουν ότι δεν θα δεχτούν να φορέσουν μάσκες προσώπου μέσα στην εκκλησία, διότι αυτό αποδεικνύει έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στον Θεό, ο οποίος σώζει όσους πιστεύουν πραγματικά και για αυτό η χρήση μάσκας όχι μόνο περιττεύει, αλλά συνιστά και απιστία προς την Πρόνοιά Του.

Η αρχική μου αντίδραση ήταν να μειδιάσω με τη γραφικότητά της άποψης τους και να προσπεράσω, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκα ότι τέτοιες απόψεις δεν είναι απλώς αφελείς, είναι και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Αναλαμβάνω λοιπόν απρόθυμα, ιατρός ων, τον άχαρο ρόλο του θεολόγου, μια και οι περισσότεροι από αυτούς που είναι ταγμένοι να ανασκευάζουν τέτοιες θεολογικά άκυρες και επιστημονικά επικίνδυνες αντιλήψεις (δηλαδή οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος) «περί άλλα μεριμνούν και τυρβάζονται».

 

Αγαπητοί φίλοι-ες, που έχετε την παραπάνω άποψη, η πίστη στον Θεό δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση της τήρησης των κανόνων προφύλαξης που η επιστήμη υποδεικνύει. Για να χρησιμοποιήσω ένα ανάλογο παράδειγμα, όταν εσείς ή κάποιος συγγενής σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, θα καλέσετε κάποιον ιερέα να κάνει ευχέλαιο για την αποκατάσταση της υγείας σας, έτσι δεν είναι; Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσετε και τη θεραπευτική αγωγή και τις συμβουλές των γιατρών. Θα τα κάνετε και τα δύο. Διότι το ευχέλαιο και γενικά οι ιερές ακολουθίες και τα μυστήρια δεν υποκαθιστούν, αλλά συμπληρώνουν την τήρηση των ιατρικών υποδείξεων.

Για να δούμε το θέμα και από άλλη οπτική γωνία, το να μην φοράς μάσκα και να μην τηρείς τις οδηγίες και να περιμένεις (να απαιτείς ουσιαστικά) από τον Θεό να σε προστατέψει, αποτελεί πρόκληση προς Αυτόν. Εσύ δηλαδή τι είσαι, ο "μάγκας" που, απαλλαγμένος από τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της υπόλοιπης κοινωνίας, έβαλες τον Θεό "μέσον" για να διασφαλίσεις την υγεία σου;

Κατανοώ βέβαια ότι, έχοντας ζήσει σε μια κοινωνία τόσο ατομιστική όπως η νεοελληνική, όπου ο καθένας επιζητεί το προσωπικό βόλεμά του και την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης των νόμων, μέσω εξασφάλισης προστασίας και ασυλίας από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, αυτό σου φαίνεται φυσιολογικό. Ο Θεός γίνεται το «βύσμα» σου για να εξασφαλίσεις την επιβίωσή σου, ακριβώς όπως έκανες μέχρι τώρα με τον βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας σου.

Ένας από τούς τρεις πειρασμούς του Χριστού στην έρημο από τον Διάβολο ήταν να πέσει στον γκρεμό από έναν ψηλό βράχο. Κατά τον Διάβολο, εάν είχε πίστη (που την είχε, άσε που ήταν και μονάκριβος γιος του Θεού, επομένως είχε σίγουρη τη θεϊκή παρέμβαση), ο Θεός θα τον έσωζε. Ο Χριστός αρνήθηκε με την απόκριση «ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου». Εσείς δεν κάνετε το ίδιο με το να εκθέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο που μπορείτε να αποφύγετε;

Ας υποθέσουμε ότι, κοντά στον ναό που θέλετε να επισκεφτείτε για εκκλησιασμό, κυκλοφορεί, για άγνωστο λόγο, μία αγέλη λύκων. Θα πάρετε προφυλάξεις για να πάτε ή θα πείτε «δεν χρειάζεται, ο Θεός θα με προστατέψει, εφόσον πηγαίνω στον οίκο Του»; Σαφώς και ναι. Τότε γιατί δεν παίρνετε για τον κορονοϊό; Εξαπατάσθε επειδή στο πρώτο παράδειγμα ο εχθρός είναι ορατός, ενώ στο δεύτερο αόρατος; (Το παραπάνω επιχείρημα οφείλω στον Ιρλανδό ορθόδοξο ιερέα μας, που αποδεικνύει τη σοφία και κρίση του).

Εάν τα παραπάνω επιχειρήματα δεν σας έπεισαν ακόμη, σκεφτείτε ότι τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αφορούσαν προσκυνητές που γύρισαν από τους Αγίους Τόπους και ότι δύο μοναχοί του Αγίου Όρους κόλλησαν στην Αγγλία, όπου είχαν μεταφέρει άγια λείψανα. Γιατί ο Θεός δεν τους προστάτεψε αυτούς, ενώ είχαν επιτελέσει όλοι τόσο θεάρεστο έργο;

Συνέλθετε λοιπόν και εγκαταλείψτε αυτές τις απόψεις που μοιάζουν ευσεβείς, ενώ δεν είναι (εξ ου και η λέξη ευσεβισμός στον τίτλο της ανάρτησης). Άλλωστε, ακόμα και εάν εσείς κολλήσετε, αλλά γλιτώσετε από τον κορονοϊό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γλιτώσουν αυτοί που θα κολλήσουν από εσάς, ηλικιωμένοι και άλλα ευάλωτα άτομα, εξαιτίας της δικής σας αφελούς και εγκληματικής θρησκοληψίας.

Ο κ. Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης είναι γενικός ιατρός στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Subscribe to Email