Τάσου Μητσόπουλου

Η επανάσταση του 1821 είναι η ώριμη απάντηση του Γένους των Ελλήνων στη μακραίωνη σκλαβιά που ακολούθησε την τραγική άλωση της Πόλης το 1453. Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την αξιοθαύμαστη εκείνη απάντηση του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, προς το Μωάμεθ τον Πορθητή. Μια απάντηση που κρυστάλλινη αντηχεί σε κάθε διαδρομή της ελληνικής ιστορίας: «Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν έστιν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

Μυριάδες οι πράξεις λεβεντιάς και αυτοθυσίας κοσμούν τα χρόνια της παλιγγενεσίας. Σούλι, Μανιάκι, Γραβιά, Δερβενάκια και Μεσολόγγι προκαλούν έναν ξέφρενο ενθουσιασμό στο υπόδουλο γένος και το αφυπνίζουν από το μακραίωνο λήθαργο της δουλείας. Η μικρή μας πατρίδα Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο μεγάλο εθνικό ξεσηκωμό. «Μεσ’ στους ανέμους τους κρυφούς είσιεν το μερτικόν της». Μετά από σωρεία μικρών και μεγάλων επαναστατικών κινήσεων, κορυφαία πράξη αξιοπρέπειας, ψυχικού μεγαλείου και αυτοθυσίας, αποτελεί ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και η σφαγή των άλλων αρχιερέων και προκρίτων, την αποφράδα ημέρα της 9ης Ιουλίου, όπως μας τη μεταφέρει με απαράμιλλη ενάργεια ο ποιητής μας Βασίλης Μιχαηλίδης.

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου. Κανένας δεν εβρέθηκε για να την ιξελείψη. Κανένας γιατί σιέπη την που τα ΄ψη ο Θεός μας. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει».

Η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός στο νεώτερο εθνικό μας βίο. Αποτελεί μέρα λύτρωσης και λευτεριάς για όλους εμάς τους χριστιανούς. «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιο». Είναι μέρα φωτοστόλιστη και σφραγισμένη με το εκθαμβωτικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μέρα που θέλησε ο Θεός να κατέβει στη γη για να διαλύσει τα σκοτάδια της πλάνης. Να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα γήινα δεσμά της πόνου και της αμαρτίας. Μέσα από την πανευφρόσυνη μέρα αυτή, θα ξεπηδήσει η πανανθρώπινη ελευθερία και η προοπτική της αιώνιας σωτηρίας. Μεγάλη η νύχτα που έχει προηγηθεί κι εδώ. Βαθύ και αδιαπέραστο το σκοτάδι. Ανείπωτος ο ανθρώπινος ξεπεσμός. Κι έρχεται στη γη ο Θεός να απλώσει το πατρικό του χέρι και να ανασηκώσει τον πεπτοκώτα άνθρωπο.

Κι έτσι με τα δυο αυτά μεγάλα γεγονότα, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τη μια και με την έναρξη της Επανάστασης από την άλλη, η μέρα η σημερινή γίνεται η μεγάλη μέρα της λευτεριάς. Μέρα ανάτασης, ζωής και αισιοδοξίας.

Απόσπασμα από τον πανηγυρικό της ημέρας

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2240

 

Subscribe to Email