Το θέλημα του Θεού 

Ποιο να είναι άραγε το θέλημα του θεού για την πορεία μας, για το α ή το β θέμα; Ερώτημα που απασχολεί όποιον θέλει να πορευτεί στη ζωή του την οδό του Κυρίου.

Και είναι φορές που το ερώτημα είναι βασανιστικό και η αναμονή της απάντησης επιτακτική.

Ωστόσο, νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανακάλυψη του θελήματος του Θεού, όσο η γνώση του δικού μας αληθινού θελήματος. Αυτού, δηλαδή, που θέλει το «άλλο είναι» μας, το ουσιαστικό, το βαθύτερο.

Όσο και αν θέλουμε να καλύψουμε την φωνή της συνείδησής μας, του «άλλου είναι», αυτή κάπου υποχωρεί μεν αλλά δεν υπάρχει ανάπαυση.

Μέσα στην όντως ησυχία, την περισυλλογή και τη σιωπή, ο άνθρωπος μπορεί ν’ αφουγκραστεί το μέσα του κόσμο, τον αληθινό, το δικό του. Εκεί τότε θ’ ακούσει και τη φωνή του Θεού. Γιατί «η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν».

Και ανακαλύπτει, με πολλή χαρά, ότι ο Θεός θέλει αυτό που ο άνθρωπος θέλει! Γι’ αυτό και το θέλημα του Θεού, για το συγκεκριμένο άνθρωπο, είναι αυτό που του ταιριάζει, που μπορεί, που θέλει στο βάθος. Τότε συνειδητοποιεί ότι το θέλημα του Θεού τον αναπαύει! Ακολουθώντας το, μέσα από τη δυσκολία θ’ αναπαυτεί και μέσα στον πόνο θα χαρεί! Ήδη βαδίζει την οδό του Κυρίου του.

 

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους